Je bent niet de enige als jij je weleens eenzaam voelt

Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich eenzaam. Door corona ervaarden nog meer mensen deze gevoelens. De meeste mensen pakken hun sociale contacten weer op. Voor mensen die zich al langer eenzaam voelen verandert er niet zo veel. Deze mensen blijven zich eenzaam voelen. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Alleen, dus eenzaam?
Ben je eenzaam als je veel tijd alleen doorbrengt? Nee, niet iedereen heeft behoefte om veel met mensen te praten, bij iemand op bezoek te gaan of met vrienden af te spreken. Eenzaamheid kun je voelen als je een hechte, emotionele band met iemand mist. Maar ook als je heel weinig sociale contacten hebt of kán hebben. Andere mensen voelen zich eenzaam, terwijl ze juist veel contacten hebben. Dan sluit het contact niet aan bij de behoefte die je hebt. Of je kunt niet jezelf zijn in
de groep.

"Gevoelens van eenzaamheid zijn onplezierig, maar hebben ook een functie", zegt Eric Schoenmakers, socioloog en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie van het overheidsprogramma Eén tegen eenzaamheid. “Eenzaamheid is een signaal dat er iets niet goed gaat met je bijvoorbeeld met hoe je naar jezelf kijkt of binnen je relaties met anderen. Net als pijn een prikkel is om je vinger tussen de deur vandaan te halen als die daar klem zit. Eenzaamheid vertelt je dat er iets moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een alleenstaande moeder die het te druk heeft om haar sociale netwerk goed te onderhouden. Ondanks dat een oplossing wellicht niet direct voor de hand ligt, is het gevoel van eenzaamheid hier wel een belangrijk signaal.”

Leiderdorp in Verbinding
Van 29 september t/m 6 oktober is Leiderdorp in Verbinding. In Leiderdorp worden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor eenzaamheid. Maar ook om verbindingen te leggen. Wil je weten wat allemaal te doen is, kijk dan op incluzioleiderdorp.nl/verbinding of op mijnleiderdorp.nl.

Heb je gevoelens van eenzaamheid en kom je er zelf niet uit? Dan kun je ook contact zoeken met Incluzio Leiderdorp via 071-5413536 of leiderdorp@incluzio.nl.

Deel dit nieuwsbericht