Kom zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Kinderen die elke dag met de auto naar school worden gebracht, leren vanaf de achterbank niet hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Samen kunnen we dit veranderen, doet u mee?

De maand september staat in het teken van de veilige schoolomgeving. In deze
maand extra aandachtvoor (jonge) schoolgaande verkeersdeelnemers. Bekende slogan is ‘Onze scholen zijn weer begonnen’. De week van 12 t/m 16 september is Schoolbrengweek. Tijdens deze week is er extra aandacht om lopend of fietsend van en naar school te gaan.

Kinderen vinden het vaak leuk om zelf naar school te lopen of te fietsen. Het is voor ouders heel spannend om hun kind los te laten in het verkeer. Vertrouwen is daarbij erg belangrijk. Niet alleen vertrouwen in het verkeersinzicht van het kind, maar ook in de verkeerssituatie in de omgeving en onderweg. Samen fietsen zorgt ervoor dat zowel ouders als kinderen meer vertrouwd raken in het verkeer. Kinderen leren met het verkeer om te gaan en ouders zien wat hun kind aankan in het verkeer. Hierdoor stijgt het vertrouwen in het kind, waardoor ouders/verzorgers eerder geneigd zijn om hun kind vaker op de fiets naar school te brengen. En dat heeft als voordeel dat kinderen fietservaring krijgen én er rondom school meer rust is bij het halen en brengen van kinderen.

U kent het vast wel: drukte bij de basisschool als de kinderen gebracht en opgehaald worden. Overal kinderen, ouders, fietsers en automobilisten. Hoe fijn zou het zijn als het overzichtelijker, rustiger én veiliger voor de kinderen wordt. Verkeer is mensenwerk. Daarom kan iedereen bijdragen aan veiligheid in het verkeer.

Speciaal voor ouders en kinderen zijn deze vijf 'Vergeet me nietjes' die helpen voor meer veiligheid onderweg naar school.
1. Spreek af op welke dagen jullie samen naar school lopen of fietsen.
2. Toch een keer met de auto naar school? Parkeer iets verderop en loop het laatste stukje.
3. Parkeer waar het mag en waar uw kind veilig kan uitstappen.
4. Veel samen oefenen helpt uw kind zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Kijk samen op https://vvn.nl/leerjekindoververkeer voor leuke materialen.
5. Wordt uw kind wat ouder? Bespreek dan thuis hoe om te gaan met smartphonegebruik
in het verkeer. En ook hoe uw kind om kan gaan met groepsdruk.

Deel dit nieuwsbericht