Burgemeester Tjarda Struik: “Mensen wonen bijvoorbeeld illegaal als ze permanent in een vakantiewoning of tuinhuisje wonen of bijvoorbeeld in een bedrijfspand. Als bewoners zich afvragen of ze illegaal wonen kunnen ze via intranet controleren of het een woning is volgens het bestemmingsplan. Meld u vooral als u vragen hebt. De gemeente kan ook doorverwijzen naar hulporganisaties.” Als er vermoedens zijn van illegale bewoning meldt dit dan ook via info@leiderdorp.nl. Anoniem melden verloopt via www.meldmisdaadanoniem.nl. Iedere melding wordt zorgvuldig onderzocht en behandeld.
Veel redenen voor versterkte aanpak
Naast risico’s tegengaan voor bewoners kan illegale bewoning ook leiden tot bijvoorbeeld belastingontduiking en oneerlijke concurrentie op de huurmarkt. Het college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp vindt het belangrijk dat woonfraude wordt bestreden en er sociale rechtvaardigheid is binnen de huursector. Bovendien zit achter illegale bewoning vaak complexe sociale problematiek waar hulp nodig is. In uiterste gevallen is dit uitbuiting van kwetsbare groepen. Door handhavend optreden beschermt de gemeente huurders tegen deze vormen van onveiligheid. De aanpak is op maat bij complexe (zorg)casuïstiek, maar er geldt hierbij wel gelijke behandeling. Iedereen moet zich aan de regels houden, wat bijdraagt aan een eerlijke en rechtvaardige samenleving.
Wat gaat de gemeente doen?
Er zullen komende jaren daarom meer adrescontroles plaatsvinden door de gemeente, zoals de lijst met adressen waar volgens onze registratie niemand staat ingeschreven. Met de huidige woningmarktkrapte vraagt dit om extra onderzoek. Deze zogenaamde ‘leegstandslijst’ maar ook de meldingen vanuit partners en inwoners worden opgevolgd met onderzoek en controles om zo de sociale veiligheid en rechtvaardigheid in Leiderdorp te blijven waarborgen.