Leiderdorp plant nieuwe bomen

Afgelopen maandag plantte wethouder Gebke van Gaal een boom bij de speeltuin in de Houtkamp. Dit is de eerste van de 350 bomen die tot en met het voorjaar worden geplant als vervanging van in 2022/2023 gekapte bomen.

Wethouder Gebke van Gaal licht toe: “Bomen zijn als water. Ze beschermen tegen de hitte, nemen CO2 uit de lucht, zijn prettig om naar te kijken, er huizen vele dieren en insecten in en ze helpen ons bij het toekomstbestendig maken van ons dorp tegen klimaatverandering. Ik ben heel trots dat we nu een groot aantal bomen terug planten. Dit blijven we ook doen. We zijn hierbij niet kinderachtig. De bomen die we terugplaatsen zijn geen twijgjes, maar al redelijk stevige stammen. Hierdoor is de overlevingskans ook vele malen groter. Zo kunnen de bomen goed doorgroeien tot stevige volwassen bomen”.

Vervanging

In 2022/2023 zijn er ruim 100 bomen gekapt. De gekapte bomen vanuit projecten zijn hier niet in meegenomen. De ruim 100 bomen zijn gekapt omdat ze dood of ziek waren, schade hadden of niet meer op een veilige plek stonden. Voor alle bomen die zijn of worden gekapt, planten wij een nieuwe boom terug. Dat doen wij op of zo dicht mogelijk in de buurt van de locatie waar de oude boom stond. Voor bomen waar dit niet mogelijk is, hebben wij een vervangende locatie gevonden.

Het belang van bomen

Naast de voordelen van bomen die de wethouder noemde, hebben bomen een bewezen toegevoegde waarde voor onze inwoners. Zij kunnen er voor zorgen dat het vele graden minder warm is bij grote hitte. Leiderdorp telt op dit moment ruim 17.500 bomen volgens onze telling in de openbare ruimte. Voor de leefbaarheid en tegen klimaatverandering zijn bomen belangrijk voor ons.

Soort bomen

Leiderdorp heeft een zorgvuldige manier van werken waarbij de bomen gekoesterd worden.Er worden zoveel mogelijk verschillende soorten bomen geplant. Dit gebeurt om de biodiversiteit te bevorderen. De bomen die we planten zijn beter bestand tegen ziektes en het veranderende klimaat. Er wordt tegenwoordig een groter maat bomen geplant. Dit zorgt sneller voor meer schaduw. Ook wordt er gekeken naar de juiste boom op de juiste plaats. Zo zetten we smalle bomen op plekken waar weinig ruimte is en houden we rekening met toekomstige vervangingen in wijken.

Deel dit nieuwsbericht