Leiderdorp steunt Warmtebod: impuls voor collectieve warmtenetten

De gemeente Leiderdorp heeft de handtekening gezet onder het zogeheten Warmtebod. Dit is een voorstel voor een nieuwe aanpak van de warmtetransitie. De nieuwe aanpak kan ervoor zorgen dat meer dan een half miljoen huishoudens aansluiting kunnen krijgen op een collectief warmtenet in de komende tien jaar. Hiermee is het mogelijk om in 2050 tot 30% van de woningen in bestaande bouw aangesloten te hebben. 

De Warmte Alliantie, een samenwerking van meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, overhandigt het Warmtebod vandaag, dinsdag 13 januari 2025, aan minister Hermans. Hun belangrijkste boodschap aan de regering: maak deelname aan collectieve warmtenetten aantrekkelijker voor burgers.

Urgent

Het energiesysteem in Nederland wordt zwaar belast. Oplossingen in de warmtevoorziening die meer elektriciteit vragen zijn daarom niet wenselijk of mogelijk. De warmtetransitie is urgent. Vanaf 2050 moeten alle Nederlandse woningen van het gas af zijn. Dat kan via individuele warmtepompen (een oplossing die niet voor ieder huishouden betaalbaar is) of via collectieve warmtenetten, waarbij hele wijken via ondergrondse buizen warm water krijgen aangeleverd. Warmtenetten leveren voor huishoudens op dit moment vaak nog een hoger kostenplaatje op door de hoge gasprijs en de inflatie. Hoe langer wordt gewacht met het ontwikkelen van warmtenetten die financieel aantrekkelijk zijn voor inwoners, hoe langer we ook het elektriciteitsnet belasten en daarmee een toename van netcongestie. 

Betaalbaar en begrijpelijk

Het Warmtebod wil meer sturen op een beheersbare en voorspelbare energierekening. Zo wordt voorgesteld om een prijsgarantie in te voeren en een andere verdeling tussen vastrecht (het vaste periodieke bedrag dat inwoners betalen) en de energiekosten. Daarnaast moeten aansluitkosten lager worden en de kostenopbouw inzichtelijker worden gemaakt. Het Warmtebod wil met de nieuwe aanpak ook een oplossing bieden voor kwetsbare huishoudens, die die niet zelf kunnen investeren in duurzame warmteoplossingen.

Deel dit nieuwsbericht