Nieuwe beplanting en inrichting in Rosarium

Tekening van inrichting rosarium

De aanleg van de nieuwe beplanting en herinrichting van het Rosarium aan de Ockenrode is begonnen. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind februari 2024. Aannemingsbedrijf Van der Meer B.V. uit Benthuizen voert dit werk voor ons uit. Tijdens de werkzaamheden kan enige verkeershinder ontstaan. De aannemer probeert dit zo veel mogelijk te beperken.

In 2022 lieten we weten dat de rozentuin aan vernieuwing toe was omdat de bestaande rozen oud waren en bijna niet meer bloeiden. De grond heeft bjna twee jaar rust gehad. Het eerste jaar bloeiden er afrikaantjes. Deze oranje plantjes bestrijden de aaltjes in de grond waar de rozenplanten niet tegen kunnen. Het tweede jaar kwamen er vanzelf inheemse planten op. Deze rust in de grond was belangrijk voor de bodem en geeft de nieuwe rozen een betere groeiplaats dan voorheen.

Herinrichting

In het Rosarium worden nieuwe rozenvakken aangelegd, een pergola geplaatst, fruitbomen aangeplant en extra bankjes geplaatst.

Biodiversiteit

In het gebied komen allerlei soorten rozen. Ze bloeien ongeveer van juni tot oktober in allerlei kleuren. Ook worden inheemse rozensoorten als de Egelantier en Hondsroos geplant. Deze rozensoorten komen ook in het wild in Nederland voor. Ze zijn extra aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten omdat ze gemakkelijk bij de nectar en het stuifmeel kunnen komen. Een ander voordeel is dat ze lekker ruiken. Verder worden er verschillende fruitboomsoorten geplant die ook uit de rozenfamilie komen, zoals Kers, Kweepeer, Meidoorn en Mispel.

Het Rosarium wordt met deze nieuwe inrichting en aanplant weer een fijne ontmoetingsplaats. Niet alleen voor mensen maar ook voor insecten en andere dieren.

Deel dit nieuwsbericht