Nieuwjaarsreceptie met uitreiking Leiderdorpse Vrijwilligersprijs

Zaterdag 7 januari was eindelijk weer de nieuwjaarsreceptie mogelijk. Alle inwoners van Leiderdorp waren hiervoor welkom in de ontvangsthal van het gemeentehuis. Tijdens de receptie reikte burgemeester Laila Driessen ook de Vrijwilligersprijzen uit, met als winnaar 2023 de Weggeefwinkel. Haar nieuwjaarsspeech begon de burgemeester met het uitspreken van haar waardering voor de hulpdiensten die rond de jaarwisseling dag en nacht in touw waren. Ze stipte de relatief rustig verlopen oudjaarsnacht aan, maar vroeg aandacht voor het aantal hulpverleners in de Haage regio dat gewond raakte door bekogeling met zwaar vuurwerk. Ze wenste namens Leiderdorp iedereen een spoedig herstel toe.

In haar toespraak keek de burgemeester terug op een roerig 2022 dat de wereld en Leiderdorp achter de rug heeft. En de gevolgen die voor veel inwoners pijnlijk voelbaar zijn. Die zorgen staan de gemeente scherp op het netvlies. Maar ze keek ook vol goede moed vooruit. Vooral de open armen waarmee de vluchtelingen uit onder andere de Oekraïne zijn opgevangen in Leiderdorp heeft haar getroffen: ‘Het toont de ware aard van Leiderdorp, waarin we er voor elkaar zijn.’
De volledige toespraak kunt u nalezen op de website van gemeente Leiderdorp onder ‘Nieuws’.

Dat sloot mooi aan op de Vrijwilligersprijzen die daarna werden uitgereikt. Hierbij benadrukte de burgemeester dat de vrijwilligers het cement tussen de Leiderdorpers zijn. Ze besteden vele vrije uurtjes aan hun inzet voor het dorp, de buurt, het culturele of sportieve leven, voor ouderen of mensen die om welke reden dan ook een steuntje in de rug nodig hebben.

Dit jaar waren er 10 initiatieven aangemeld. Een mooie mix van organisaties die zich al vele jaren inzetten voor Leiderdorp en initiatieven die sinds kort bestaan maar nu al het verschil maken. Het was dan ook moeilijk om 3 winnaars te kiezen. Zo lastig zelfs, dat de jury besloot om dit jaar 4 prijzen uit te reiken. De 3e prijs werd daardoor een gedeelde prijs.

3e (gedeelde) prijs voor Oranjevereniging en Vrienden van het Oude Dorp

Deze twee organisaties organiseren beide al jaren met veel enthousiasme, passie en verbinding heel veel evenementen in Leiderdorp. De juryleden waren in hun juryrapport unaniem: deze twee organisaties zorgen mede voor een bruisend Leiderdorp. We kunnen en willen niet zonder ze! Om ze allebei in het zonnetje te kunnen zetten ontvangen de verenigingen ieder 300 euro.

2e prijs voor Bingo in de Hoeksteen

De Bingo in de Hoeksteen bestond al eerder, maar is door de inzet van gepassioneerde vrijwilligers weer springlevend sinds ruim een jaar. Het doel is om de mensen in de buurt, jong en oud, een leuke dag te bezorgen. Het zorgt voor ontmoetingen bij een kopje koffie of thee en is er tijd voor een praatje. En die verbinding juichen we als gemeente alleen maar toe en belonen we met een prijs van 600 euro.

1e prijs voor de Weggeefwinkel

De Weggeefwinkel is ontstaan en doorgegroeid vanuit een particulier initiatief voor de Oekraïense vluchtelingen in Leiderdorp. Het voorziet in een behoefte van mensen die weinig tot niets meer hebben en is uitgegroeid tot een echte ontmoetingsplek. Het staat voor passie en verbinding tussen vluchtelingen, asielzoekers en inwoners van Leiderdorp. Deze eerste prijs van een bedrag van 800 euro komt vast goed van pas.

Naast de prijswinnaars bedankte de burgemeester nogmaals alle vrijwilligers in Leiderdorp voor hun enorme en waardevolle inzet.

 

Deel dit nieuwsbericht