Ons verkeersgedrag in de winter

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag.

De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Zicht, zichtbaarheid, weersomstandigheden en verkeersregels. Allemaal factoren die de verkeersveiligheid beïnvloeden. Passen we ons gedrag aan op de omstandigheden en de geldende verkeersregels? Dan vergroten we de veiligheid voor ons zelf en voor anderen. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Stop op tijd

Op tijd kunnen stoppen is belangrijk voor het vergroten van de veiligheid. Daarbij zijn verschillende zaken van invloed. Uw oplettendheid en focus op de weg(gebruikers). Doe dit zonder afleiding door uw mobiele telefoon. Het gebruik van alcohol, drugs en/of medicijnen of ‘gewoon’ moe zijn. Deze zaken hebben ook invloed. Schone autoruiten en de juiste zorgen ervoor dat u goed kunt zien en zichtbaar bent voor een ander. Maar ook de techniek levert een grote bijdrage. Belangrijk dus om uw vervoersmiddel regelmatig na te kijken. Hebben de banden nog voldoende profiel? Werken de remmen nog goed? Controleer dit regelmatig. 

Gebruik van winterbanden geeft een verbetering. Zeker wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt. Maar vooral bij sneeuw kan de remweg dan de helft korter worden. Vier-seizoenenbanden geven ook een kortere remweg. Al is de remweg is nog steeds langer dan bij winterbanden.

Deel dit nieuwsbericht