Preventief bestrijden eikenprocessierups

Bestrijden van de eikenprocessierups

Deze week starten wij met het bestrijden van de eikenprocessierups. Dat doen wij preventief: wij proberen te voorkomen dat de eikenprocessierups komt. Dat doen wij met een biologisch middel met nematoden. Dat zijn kleine aaltjes, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Met een apparaat spuiten we de nematoden in het bovenste deel van de bomen. Is er toch een nest met eikenprocessierupsen? Dan zuigen wij deze weg.

Over een aantal weken starten wij met de tweede ronde. 

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Zij leggen hun eitjes vooral in de toppen van de eikenboom. In april en mei komen de rupsen uit de eitjes.

Eerst zitten de rupsen hoog in de boom. Na een tijdje komen ze in groepjes samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ‘s nachts in een groep (in processie) op zoek naar voedsel. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op www.rivm.nl/eikenprocessierups.

Meld de rups

Ziet u eikenprocessierupsen? Meld dit op www.leiderdorp.nl/melding. Wij hangen dan een rood-wit lint om de boom heen. Vervolgens halen wij de rups zo snel mogelijk weg.

Deel dit nieuwsbericht