Rij mobielvrij, rij MONO

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Door ons gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de geldende verkeerstegels te volgen vergroten we de veiligheid voor ons zelf en ook voor andere verkeersdeelnemers. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Geen afleiding in het verkeer: rij mobielvrij, rij MONO

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is op bijna elk moment van de dag bereikbaar. De ‘fear of missing out’ maakt dat we niets meer willen missen.

We verwachten van elkaar direct antwoord op berichten en telefoontjes, zowel privé als op het werk. Maar hoe zou het zijn om in het verkeer niet bereikbaar te zijn? Maar liefst 70% van de Nederlanders vindt het onacceptabel en gevaarlijk een smartphone te gebruiken in het verkeer. Niet zo gek, want het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of op de fiets heeft invloed op:

  • het zien van de weg en het verkeer;
  • het reactievermogen;
  • de controle over de auto of fiets;
  • het inschatten van verkeerssituaties;
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen.

Vooral in onverwachte situaties kan dat levensgevaarlijk zijn.

Verbod

Daarom is het verboden om tijdens het autorijden en fi etsen je telefoon in de hand te houden en te bedienen. Daar kunt u een boete voor krijgen. Staat het apparaat in een houder terwijl u deze bedient, dan bent u niet in overtreding. Dit valt onder handsfree gebruik. U kunt wel een bekeuring krijgen als u het verkeer in gevaar brengt. Door bijvoorbeeld te appen met telefoon in de houder, te gamen of een film te kijken.

MONO

Ons advies? Zet uw iPhone op ‘Niet storen tijdens autorijden’. U hoeft het maar één keer in te stellen en u rijdt altijd MONO. Mensen die u proberen te bereiken krijgen automatisch een SMS-berichtje dat u aan het autorijden bent. Deze functie werkt ook op de fiets. Hoe u MONO instelt op een iPhone leest u op deze website.

Als u een Android-telefoon heeft, kunt op verschillende manieren MONO rijden. Het makkelijkste is om een app te downloaden. Dan bent u in één keer MONO. De app houdt nieuwe berichten tegen terwijl u onderweg bent. Wilt u toch alvast iets laten horen? Stel dan in dat de app een automatisch antwoord verstuurt. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid. Als u MONO rijdt kunt u altijd uw navigatie gebruiken of bellen wanneer dit nodig is.

Wist u dat?

  • 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben? De helft daarvan gebruikt de smartphone in het verkeer.
  • Het gebruik van de smartphone in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar?
  • Het lezen of schrijven van een bericht op je smartphone het risico op een ongeval 2,5x groter maakt?
  • Vooral binnenkomende berichten een grote verleiding zijn?
  • De boete voor handheld gebruik van een mobiele telefoon € 140 is voor een fietser en € 340 voor een automobilist, exclusief € 9 administratiekosten?

 

Deel dit nieuwsbericht