Rijden in winterse omstandigheden

Verkeersveilig de winter door, hoe belangrijk is ons gedrag?

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Zicht, zichtbaarheid en goed onderhoud van auto of fiets is belangrijk voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Door ons gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de geldende verkeerstegels te volgen vergroten we de veiligheid voor ons zelf en ook voor andere verkeersdeelnemers. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Winterse omstandigheden 

Sneeuw, ijs en ijzel vragen om een aanpassing van ons rijgedrag. Niet alleen het aanpassen van onze rijsnelheid, ook ons voertuig vraagt extra aandacht.

IJsvrije ruiten

Het is belangrijk om, voordat u wegrijdt, alle ruiten van de auto ijsvrij te maken. Dit kunt u doen met een ijskrabber maar ook met speciale ruitondooier. Goed zicht is niet alleen belangrijk voor uzelf als bestuurder maar ook voor de communicatie met andere weggebruikers voor, naast of achter uw voertuig.

Remmen en sturen 

Voor zowel de autobestuurder als (brom-)fietser vraagt remmen en sturen in de bocht extra aandacht, zeker bij sneeuw en ijs/ijzel. Neem de bocht iets rustiger en rem op tijd en geleidelijk. Dit verkleint de kans om in een slip te raken, ook met winterbanden.

Verlichting

Zorg dat de verlichting van auto of fiets in orde is. Controleer bij mist of uw verlichting automatisch aangaat. Zo niet, doe dit dan zelf handmatig. Fietsers zijn nog beter zichtbaar met extra reflectie op kleding en banden.

Remmen van de fiets

Controleer de remmen van uw fiets voordat u op pad gaat. Vocht in remkabels kan ervoor zorgen dat deze vastvriezen en u niet kunt remmen. Smeer de remkabels tijdig in met kettingolie. IJs op de velgen zorgt ervoor dat remblokjes moeilijk of geen grip krijgen op de velg. Het beste is om het ijs eerst van de velg te schrapen en dan pas op te stappen.

Zon

De dagen worden alweer langer en de zon schijnt weer wanneer u in de ochtend- of avondspits aan het verkeer deelneemt. Dit kan extra hinderlijk en gevaarlijk zijn omdat de zon nog laag staat en ons dan eerder verblindt. Een zonnebril is in deze maanden net zo belangrijk als in de zomer.

Wintersport

Gaat u met de auto op wintersport? Kijk dan voor u vertrekt ook welke regels er gelden voor het hebben en/of gebruiken van sneeuwkettingen. Deze kunnen voor elk land waar u (doorheen) rijdt anders zijn.

Wist u dat?

Het veroorzaken van hinder of gevaar op de weg door uw rijstijl kan worden bestraft met een boete op grond van artikel 5 van de Wegenverkeerswet? De hoogte kan variëren tussen de € 100 en € 1.000. De boete wanneer u de ramen niet goed ijsvrij maakt is € 250 (exclusief € 9 administratiekosten).

Deel dit nieuwsbericht