Samen veilig in het verkeer

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Bijvoorbeeld omdat we te hard rijden, afgeleid zijn, op een telefoon kijken of het licht op de fiets niet aan hebben. Samen kunnen we dit onveilige gedrag veranderen. Doet u mee?

Geen afleiding in het verkeer: rij mobielvrij, rij MONO
Dat u tijdens het rijden geen mobiel elektrisch apparaat mag bedienen weet iedereen wel. Sinds 1 juli 2019 geldt dit ook voor fietsers. Het maakt dan niet uit of u belt, een appje verstuurt of iets anders doet.

Het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of op de fiets heeft invloed op:

  • het zien van de weg en het verkeer
  • het reactievermogen
  • de controle over de auto of fiets
  • het inschatten van verkeerssituaties
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen

Staat het apparaat in een houder terwijl u deze bedient, dan bent u niet in overtreding. Dan valt dit onder handsfree gebruik. U kunt wel een bekeuring krijgen als u het verkeer in gevaar brengt. Door bijvoorbeeld te appen met telefoon in de houder, te gamen of een film te kijken. De boete voor fietsers die met de telefoon in de hand rijden is 140 euro. Voor automobilisten is dit 350 euro exclusief administratiekosten.

Zo rijdt u mobielvrij
Zet op uw I-Phone op ‘Niet storen tijdens autorijden’. U hoeft het maar één keer in te stellen en u rijdt altijd MONO. Mensen die u proberen te bereiken krijgen automatisch een SMS berichtje dat u aan het autorijden bent. Deze functie werkt ook op de fiets.

Als u een Android-telefoon heeft, kunt op verschillende manieren MONO rijden. Het makkelijkste is om een app te downloaden. Dan bent u in één keer MONO. De app houdt nieuwe berichten tegen terwijl u onderweg bent. Wilt u toch alvast iets laten horen? Stel dan in dat de app een automatisch antwoord verstuurt.

Als u MONO rijdt kunt u altijd uw navigatie gebruiken of bellen wanneer dit nodig is.

Deel dit nieuwsbericht