Terracotta bloempotkachels

Door de hoge energieprijzen worden mensen creatief in het verwarmen van hun huis. De terracotta bloempotkachel is een alternatieve verwarming. Deze zien we steeds meer verschijnen. De brandweer snapt dat u niet in de kou wilt zitten deze winter. Toch zijn er echt betere en vooral veiligere oplossingen. De bloempotkachel bestaat uit meerdere waxinelichtjes. Deze staan onder een terracotta bloempot die op z’n kop staat. De terracotta pot wordt verwarmd door warmte van de kaarsjes. Om het huis te verwarmen heeft u meerdere bloempotkacheltjes nodig. De warmte van de waxinelichtjes is namelijk lang niet zo efficiënt als een gewone kachel.

Niet goedkoper

Een bloempotkacheltje is niet goedkoper dan gas. Pas als u 4 euro per kuub gas betaalt, is dit goedkoper. Maar dan alleen met de goedkoopste waxinelichtjes. De pot verwarmt ook niet de hele kamer, zoals een radiator. Dus u moet er echt naast zitten om het warm te krijgen. Als de theelichtjes minder lang branden dan op de verpakking staat, wordt het al gauw minder voordelig. De prijs van die waxinelichtjes gaat nu ook vast omhoog omdat dit nu een trend is. Bovendien worden ze gemaakt van olie, die prijs stijgt ook weer. Maar buiten dat zijn er grote nadelen.

Risico’s

Door de pot kan de warmte niet weg. Er is kans dat naast het lontje ook het kaarsvet gaat branden. Dit brandende kaarsvet gaat druipen. Brandend kaarsvet veroorzaakt meer hitte. Hierdoor wordt de houder te heet. Zo kan de bloempot kapot klappen. Dit met alle gevolgen van dien. Naast de brandveiligheid brengt het ook gezondheidszorgen met zich mee. In veel waxinelichtjes zit petroleum. Dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide. Bij weinig tot geen ventilatie kunt u een koolmonoxidevergiftiging krijgen. Eén kaarsje is nog niet schadelijk als u het ergens in een hoekje brandt. Meerdere waxinelichtjes kunnen slecht zijn voor de gezondheid. Dus hang een koolmonoxidemelder op en ventileer goed als u veel kaarsjes brandt. Zet een luikje open of het raam op een kiertje. Dan bent u de warmte van de potten al snel kwijt. U kunt de potten beter helemaal niet gebruiken.

Tips waarmee u wel veilig energie bespaart

  • Begin met een warmte trui, een (elektrisch) dekentje of maak een kruik.
  • Open overdag de gordijnen en gebruik de zon om het huis te verwarmen. Sluit ‘s avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen niet de verwarming bedekken. Dan blijft de warmte namelijk tussen het gordijn en het raam.
  • Sluit alle deuren in huis en verwarm losse ruimtes. Op deze manier is het warm op de plek waar u bent. U verspilt dan geen warmte waar het niet nodig is. Dit scheelt ongeveer 200 euro per jaar. Met de deuren dicht verspreidt brand zich ook minder snel. Voor het geval er ooit brand uitbreekt. Het is met de deuren dicht wel belangrijk dat er rookmelders hangen in elke ruimte waar brand kan ontstaan.
  • Plaats radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator. Hierdoor wordt de warmtestraling van de radiator teruggekaatst. De warmte blijft dan in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator.

    Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brandveilig Leven van de Veiligheidsregio Hollands Midden. brandveiligheid@vrhm.nl
Deel dit nieuwsbericht