U test uw rookmelders toch ook?

Weet u zeker dat uw rookmelders werken als u ze echt nodig heeft? Als u slaapt ruikt u niets. Gelukkig werken uw oren wel en kan een rookmelder u op tijd waarschuwen bij brand. U weet zeker dat uw rookmelders het doen, door ze maandelijks te testen. Het is zo gedaan door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Op een trap gaan staan is meestal niet nodig. U kunt de testknop met een bezemsteel of paraplu vanaf de vloer indrukken.

Het is belangrijk om de batterij van de rookmelder te blijven controleren, zodat de batterij op tijd wordt vervangen. Zo weet u zeker dat hij piept als het nodig is en voorkomt u dat hij u op een koude winternacht wakker piept, omdat de batterij leeg is.

Heeft u rookmelders met een éénjarige batterij vervang deze dan elk jaar op een vast moment, bijvoorbeeld in de kerstvakantie. De brandweer raadt rookmelders aan waarbij de batterijen het tien jaar lang doen, zo hoeft u minder vaak de batterij te vervangen en bent u minder geld kwijt. Als u een datumsticker op de rookmelder plakt wanneer u een nieuwe batterij plaatst, weet u altijd wanneer de batterij voor het laatst vervangen is. Doet uw rookmelder het niet na vervanging van de batterij, koop dan een nieuwe rookmelder. Op elke rookmelder staat een houdbaarheidsdatum; vervang de rookmelder na deze datum. Dit is meestal na 10 jaar.

Tip: Test uw rookmelder de eerste maandag van de maand wanneer landelijk de sirenes getest worden; zo vergeet u het niet.

Wilt u meer informatie over rookmelders en de rookmelderplicht? Kijk dan op www.rookmelders.nl.

Deel dit nieuwsbericht