Veilig gedrag in het verkeer

Na een lange zomervakantie is het zover. De scholen zijn weer begonnen! Een periode waarin helaas veel ongelukken plaatsvinden. De drukte in het verkeer neemt toe. Dat is voor scholieren en automobilisten weer wennen.

Kinderen en scholieren hebben nog niet zoveel verkeerservaring. Ze willen er graag bij horen. Het is dus verstandig om volwassenen extra goed op te letten. Zó komt de jeugd veilig op school en weer thuis:

 1. Pas uw snelheid aan
  Wist u dat mensen die te hard rijden voor de meeste ongevallen zorgen? Gelukkig houden de meeste bestuurders zich aan de maximumsnelheid. Ook rijden ze langzamer als de situatie daarom vraagt. Zeker na de zomervakantie is een juiste snelheid erg belangrijk.
   
 2. Rij mobielvrij, rij MONO
  U hebt het vast weleens meegemaakt. De bestuurder voor u let niet goed op de weg. Deze is meer met de telefoon bezig. Niet verstandig. Ons advies voor iedereen: voorkom afleiding onderweg. U kunt uw telefoon zo instellen dat u tijdens het rijden niet wordt gestoord. Kijk daarvoor op www.wijrijdenmono.nl.
   
 3. Vermijd schoolzones
  Het is vaak extra druk rondom een school. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor uzelf en voor de scholieren.
   
 4. Werk af en toe thuis (als dat mogelijk is)
  In de coronaperiode ontdekten we dat afspraken vaak ook digitaal kunnen. Een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken vindt 48 % van werkend Nederland ideaal. Dit blijkt uit de Flitspeiling van Veilig Verkeer Nederland. Is thuiswerken ook voor u een mogelijkheid? Dan is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer!
   
 5. Vertrek op tijd
  Moet u toch naar uw werk of een andere bestemming? Als u iets eerder van huis vertrekt heeft u meer tijd om ontspannen. U kunt dan veiliger op uw bestemming komen. U bent dan geduldiger in het verkeer.
   
 6. Pak de fiets
  Is het niet per se nodig om met de auto op pad te gaan? Dan is het een idee om op de fiets te stappen in deze periode. Doe dit net als veel kinderen en scholieren. Dit zorgt voor minder gemotoriseerd verkeer en is nog gezond ook.

Meer lezen? Bekijk deze website.

Deel dit nieuwsbericht