Verkeersveilig de winter door

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming aankomen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer.

Door ons gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de verkeersregels te volgen, vergroten we de veiligheid. Voor onszelf én voor andere verkeersdeelnemers. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Sneeuw en ijzel

Wanneer het sneeuwt, is voor iedereen duidelijk dat het glad kan zijn. Sneeuw is goed te zien, ook in het donker. IJzel is vaak slecht zichtbaar. Het ontstaat wanneer regen bevriest op de koude weg. IJzel kan zeer plaatselijk zijn. Hou daarom het regionale weerbericht goed in de gaten.

Is het nodig toch de weg op te gaan, zorg dan dat u goed voorbereid bent. Neem genoeg dekens mee voor iedereen in de auto. Zorg ook voor voldoende eten en vooral ook drinken.

Rijden bij ijzel vraagt – meer dan bij sneeuw - extra tijd en maatregelen. Bij het optrekken vanuit stilstand kunt u makkelijk slippen. Doe dit in de tweede versnelling. En geef zo weinig mogelijk gas terwijl u de koppeling rustig laat opkomen. Heeft uw auto een antiblokkeersysteem (ABS)? Dan is het bij een noodstop belangrijk het rempedaal tot op de bodem in te trappen. Het rempedaal kan dan gaan trillen en rare geluiden maken. Dat is normaal.

Wintertips

  • Zicht: maak alle ramen sneeuw- en ijsvrij en denk ook aan het dak van uw auto.
  • Verlichting: gebruik deze zodra dit nodig is. Bij mist, denk er dan aan dat u de dimlichten van de auto meestal handmatig moet aanzetten.
  • Zichtbaarheid: zorg voor reflectiemateriaal op kleding en (fiets)tassen. Maak eventueel extra lampjes vast op jas en/of rugtas. Dit is ook belangrijk voor voetgangers.
  • Snelheid: rij rustiger en hou meer afstand. Stuur rustig in de bocht en rem gelijkmatig.
  • Reistijd: deze kan langer zijn dan u gewend bent. Vertrek niet te laat en neem de tijd.
  • BOB en MONO: rij alcoholvrij en zet de mobiele telefoon in een houder. Stel navigatie en automatisch antwoorden in voor u gaat rijden of laat de telefoon gewoon in uw tas of jaszak.
Deel dit nieuwsbericht