Verkeersveilig de winter door

Afbeelding Ben je BOB zeg het hardop

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Zicht, zichtbaarheid en andere verkeersregels helpen om alert te reageren wanneer zich een gevaarlijke situatie voordoet. Allemaal belangrijk voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Door ons gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de geldende verkeersregels te volgen, vergroten we de veiligheid voor ons zelf en ook voor andere verkeersdeelnemers. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Winter BOB

Januari is net als december een maand met veel gezellige bijeenkomsten zoals recepties. Gelegenheden waarbij een drankje niet ontbreekt, vaak een drankje met alcohol. Rijden met teveel alcohol op is wettelijk verboden. Ook op de fiets. Op een e-bike is dit als fietser extra gevaarlijk omdat u harder rijdt.

Met onderstaande tips helpen we u veilig op weg.

 1. Gaat u op pad? Spreek dan vooraf af wie de BOB is. Rijdt u alleen ergens heen? Dan bent u natuurlijk zelf de BOB.
 2. Laat anderen weten dat u de BOB bent. U moet nog rijden en drinkt daarom niet. Zeg het hardop. Dit maakt het voor anderen meteen duidelijk. Ook helpt het u om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen.
 3. Krijgt u een BOB op visite of bobt uw vriend of vriendin? Verras de BOB dan eens met alcoholvrije alternatieven. Zo zijn er de Belgische Bobtails of andere feestelijke alcoholvrije drankjes.

Zicht + zichtbaarheid = verhoging verkeersveiligheid

Naast alle verlichting zijn onze ogen net zo belangrijk om goed te kunnen zien. Mensen die overdag prima zien, kunnen moeite hebben met goed zien in het donker. Voetgangers zijn voor andere verkeerdeelnemers extra slecht zichtbaar. Zij voeren immers geen verlichting en met het dragen van donkere kleding vallen zij helemaal niet op.

Tips voor veilig rijden in het donker

 • laat uw ogen even wennen aan het donker en zorg voor goede verlichting
 • maak zoveel mogelijk gebruik van goedverlichte wegen
 • kijk niet in andermans koplampen
 • zorg dat alle ramen van uw auto vrij zijn van condens en ijs voordat u gaat rijden
 • verwijder ook ijs en sneeuw van verlichting. motorkap en dak van de auto
 • pas uw snelheid aan wanneer de omstandigheden dit vragen
 • controleer remmen, remkabels en verlichting van uw fiets voordat u vertrekt
 • zorg als voetganger dat u zelf zichtbaar bent, draag bij voorkeur kleding met reflecterend materiaal
Deel dit nieuwsbericht