Verkeersveilig de winter door, hoe belangrijk is ons gedrag?

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag.

De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. Rijden onder invloed en afleiding zorgen ervoor dat we minder alert reageren. Past u ook uw gedrag aan op de omstandigheden en de geldende verkeersregels? Hierdoor vergroten we de veiligheid voor ons zelf en ook voor andere verkeersdeelnemers. Samen veilig door het verkeer, doet u mee?

Wie is de BOB?

Op zondag 19 februari start de carnaval in het zuiden. En boven de rivieren start het zelfs vaak al op de vrijdag of zaterdag voor de officiële datum. Niet alleen het hebben van een mooie outfit is belangrijk. Veilig thuiskomen is ook iets om tevoren over na te denken.

Tips om u veilig op weg te helpen:

  • Regel een BOB

Gaat u op pad? Spreek dan vooraf af wie de BOB is. Rijdt u alleen ergens heen? Dan bent u natuurlijk zelf de BOB.

  • Bent u BOB? Zeg het hardop!

Laat anderen weten dat u de BOB bent. U moet nog rijden en drinkt daarom niet. Zeg het hardop. Dit maakt het voor anderen meteen duidelijk. Ook helpt het u om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen.

  • Ondersteun de BOB

Bobt uw vriend of vriendin? Verras de BOB dan met alcoholvrije alternatieven.

Rijd MONO

Niet alleen BOB is belangrijk, MONO draagt ook bij aan extra verkeersveiligheid. Zet uw mobiel in een standaard. Doe dit zowel in de auto als op de fiets. Of nog beter, laat de mobiel in jas of tas. Gebruikt u de telefoon als navigatie, zet deze dan op ‘niet storen tijdens autorijden’ (I-Phone) of download een app voor uw Android-telefoon. U kunt bellers dan via een automatisch bericht laten weten dat u deelneemt aan het verkeer en de telefoon niet kunt beantwoorden.

Deel dit nieuwsbericht