Leiderdorp zit te vaak in het donker

Sinds de afgelopen herfst is praktisch onafgebroken ergens in Leiderdorp een kruispunt of een deel van een straat onverlicht. Bij Liander zijn de doorlooptijden voor het oplossen van storingen inmiddels flink opgelopen. Storingen kunnen daardoor weken of maanden duren. Wethouder Van Gaal heeft begrip voor de uitdagingen van de netbeheerder, maar onderneemt desondanks actie. “Straatverlichting is van essentieel belang voor de veiligheid. Leiderdorp zit te vaak in het donker.”

“Raaphorst, Buitenhoflaan, Koekoekstraat en Merelstraat”, somt de wethouder op. De locaties waar sinds een aantal weken geen straatlantaarn brandt. “Er waren nog meer locaties, maar sinds onze gesprekken pakt Liander gelukkig door en is een aantal storingen opgelost.” Twee weken geleden stelde de wethouder een stevige brief op die namens het college aan de directie van Liander werd verzonden. Hierop volgde een gesprek, waarin de netbeheerder schetste voor welke uitdagingen hij staat. Dit werd bevestigd in een brief van de directie.
Van Gaal: “Wij hebben begrip voor zijn situatie. De regenval van de afgelopen herfst veroorzaakt meer storingen bij mensen thuis en er is een beperkte beschikbaarheid van specialistische teams waardoor de wachttijden oplopen. Het is ook zeker niet zo dat wij al jaren negatieve ervaringen hebben met Liander. Wij werken normaal gesproken prettig samen, pas sinds de herfst lopen de wachttijden zo op.”

Twee oplossingen

Netbeheerders krijgen hun vergoeding van het Rijk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is hiervoor de onafhankelijke toezichthouder. Van Gaal: “Wij willen graag laten toetsen of deze doorlooptijden nog aan de aan netbeheerders gestelde voorwaarden voldoen. Daarom hebben wij een melding gedaan. Ook met alle begrip voor de omstandigheden waarin Liander moet opereren, vind ik de uitkomst in Leiderdorp onacceptabel. Straatverlichting is geen luxe, maar noodzaak. Kortere doorlooptijden bij de netbeheerder zijn de beste oplossing. In afwachting van de uitkomst volgen onze verkeersdeskundigen en die van de politie de situatie nauwlettend. Als het voor de verkeersveiligheid noodzakelijk is, laten wij als gemeente noodverlichting plaatsen. Dan zorgen wij zelf voor een oplossing.”

Deel dit nieuwsbericht