Zaailingen oogsten in de Bloemerd

Foto van vrijwilligers die zaailingen oogsten

Op 14 februari was er in de Bloemerd een oogstdag van zaailingen. Rondom de kinderschooltuinen verzamelden 8 vrijwilligers ongeveer 300 zaailingen van soorten als taxus, kardinaalsmuts, hazelaar, meidoorn en veldesdoorn verzameld. Dit deden zij onder begeleiding van Jamie Booms van MeerBomenNu. De zaailingen krijgen een nieuwe bestemming onder andere bij voedselbossen, pluktuinen en particulieren in de regio.

Wat is een zaailing?

Zaailingen zijn jonge boompjes en staan vaak dicht bij de oorspronkelijke boom. Omdat bomen veel zaailingen maken, kunnen deze door bijvoorbeeld concurrentie niet allemaal uitgroeien tot volledige boom. MeerBomenNu haalt tijdens oogstdagen een deel van deze zaailingen weg om ze op een kansrijkere plek terug te planten. Doel van de actie is een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatsverandering en het vergroten van de biodiversiteit door Nederland te vergroenen.

Wilt u ook iets doen?

MeerBomenNu zoekt nog volop vrijwilligers die meedoen aan oogst-, plant- en uitdeeldagen. Ook is de organisatie nog op zoek naar locaties waar een Bomenhub gecreƫerd kan worden. In een Bomenhub worden tijdelijk zaailingen bewaard totdat ze uitgedeeld kunnen worden. Wilt u meedoen? Meld u aan via www.meerbomen.nu.

Het is niet toegestaan om in het openbaar groen zelf zaailingen te verzamelen en/of te planten. Dit mag alleen tijdens actiedagen onder begeleiding van MeerBomenNu. In samenwerking met de gemeente worden de oogstlocaties bepaald.

Deel dit nieuwsbericht