Zicht is belangrijk in het verkeer!

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. De dagen worden al weer korter. We gaan ’s morgens al weer in het donker op pad. Ook in de avond gaan we vaker in het donker de weg op. Daarom is goede verlichting en goed zicht belangrijk in het verkeer. Samen kunnen we hier iets aan doen, doet u mee?

Goede fietsverlichting

Misschien bent u de ValOpShop wel tegenkomen op de Bloemerdbrug of bij het Winkelhof. Zij brachten goede fietsverlichting extra onder de aandacht. Er werden veel complimenten uitgedeeld. Helaas waren er ook een aantal fietsers zonder goed werkend licht. Daarnaast waren er mensen met kleine minimale lichtjes of alleen licht aan de voor- of achterkant. Controleer daarom regelmatig de verlichting van uw fiets. Wanneer u niet zichtbaar bent voor andere weggebruikers, kunnen zij geen rekening houden met u. Zij geven u dan geen voorrang geven op plekken waar dat verplicht is. Meer informatie over de ValOpShop, vindt u op www.valopshop.nl.

Nachtblindheid

Onze ogen zijn belangrijk om goed te kunnen zien. Mensen die overdag prima zien, kunnen moeite hebben met goed zien in het donker. Nachtblindheid kan hiervan een oorzaak zijn. Nachtblindheid en verkeer gaan niet goed samen. Het beste is dan ook om niet in het (half) donker met de auto de weg op te gaan. Wanneer u toch met de auto weggaat, dan kan een nachtzichtbril helpen om beter te zien in het donker. Een nachtzichtbril heeft gele glazen die ervoor zorgen dat contrasten duidelijker worden en ze dimmen fel licht.

Tips voor veilig rijden in het donker

  • laat uw ogen even wennen aan het donker en zorg voor goede verlichting
  • maak zoveel mogelijk gebruik van goed verlichte wegen
  • zorg voor schone ruiten
  • kijk niet in andermans koplampen
  • rij MONO

Ziet u echt slechter in het donker en heeft u niet voldoende aan deze tips? Ga dan in gesprek met uw oogarts en/of opticien. Goed zicht is niet alleen belangrijk voor uzelf. Het is ook belangrijk voor andere weggebruikers.

Deel dit nieuwsbericht