Zorg voor goed zicht en wees zichtbaar in het verkeer

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Afleiding in het verkeer en onjuiste of geen verlichting zorgen ervoor dat we minder zien in het verkeer. Zeker in de donkere maanden is het belangrijk om voldoende zicht te hebben èn zichtbaar te zijn in het verkeer. Samen kunnen we hier iets aan doen, doet u mee?

Geen afleiding in het verkeer. Rij mobielvrij, rij MONO

Het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of op de fiets beïnvloedt:

  • het zien van de weg en het verkeer
  • het reactievermogen
  • de controle over de auto of fiets
  • het inschatten van verkeerssituaties
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen

Zet op uw I-Phone op ‘Niet storen tijdens autorijden’. Gebruik een app op uw Android-telefoon. U hoeft het maar één keer in te stellen en u rijdt altijd MONO. Deze functie werkt ook op de fiets. Als u MONO rijdt kunt u altijd uw navigatie gebruiken of bellen wanneer dit nodig is. En ook voetgangers laten bij voorkeur de mobiel in jas of tas.

Zelf zichtbaar zijn, belangrijk voor iedereen

Beslagen autoruiten maken het voor de bestuurder lastig om alles goed te zien. Maar zorgen er ook voor dat de bestuurder voor andere weggebruikers minder goed zichtbaar is. Zij kunnen dan niet zien of de bestuurder hen wel gezien heeft. Ze weten dan bijvoorbeeld niet of zij voorrang krijgen. En dat kan net zo gevaarlijk zijn! Als fietser zorg je uiteraard voor de juiste verlichting op je fiets, jas en tas. Wat ook helpt om goed zichtbaar te zijn is reflectiemateriaal op jas en/of kleding.

En voetgangers dan? Ook voor voetgangers is het belangrijk dat zij zelf zorgen goed zichtbaar te zijn. Dit kan door een reflecterend hesje over de jas te dragen of een bandje rond de arm. En wandelt u met de hond? Dan kan het slim zijn om ook te zorgen dat de hond goed zichtbaar is voor anderen.

Deel dit nieuwsbericht