Wethouder financiën Daan Binnendijk: “Het is belangrijk dat inwoners kunnen zien welke uitgaven een gemeente doet. Of dit nu gaat om kosten voor asfaltonderhoud, groen- en afvalbeheer, woningbouw of het bestuur en de organisatie.” Het college heeft besloten om zo transparant mogelijk te zijn en niet alleen de totale kosten aan te geven, maar deze ook uit te splitsen per collegelid en per onderwerp. Elk jaar worden de kosten op de gemeentelijke website gepubliceerd.
Om welke kosten gaat het?
Het gaat om jaarlijks terugkerende kosten als abonnementen en vakliteratuur, opleidingskosten, dienstreizen en woon-werkverkeer. Maar ook om eenmalige kosten, bijvoorbeeld als een bestuurder verhuist voor het ambt. Dit zijn kosten die noodzakelijk zijn voor een bestuurder om zijn of haar functie uit te oefenen. Er zit logischerwijs verschil in de kosten die de verschillende collegeleden maken. Zo is de burgemeester door haar visuele beperking afhankelijk van (taxi)vervoer en is de afstand van het woon-werkverkeer verschillend per wethouder waardoor ook de kosten uiteenlopen.
Waarom worden deze kosten vergoed?
Wat bestuurders wel en niet vergoed krijgen is landelijk bepaald. Het doel van het vergoeden van de kosten is het mogelijk maken van de uitoefening van een politiek ambt. Net als medewerkers bepaalde kosten vergoed krijgen geldt dit ook voor politieke vertegenwoordigers.
Waar vind ik meer informatie?
Hier staan de jaarlijkse bestuurskosten. De landelijke regels staan op overheid.nl. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ook een handboek integriteit voor politieke ambtsdragers lokale overheden uitgebracht. Dit handboek is gebruikt.