Zet uw HR-installatie op maximaal 70  ̊C! Zo bespaart u op uw energierekening én CO2 uitstoot zonder comfortverlies in huis.

Op welke temperatuur staat uw HR-ketel?

Veel HR installaties staan standaard afgesteld op 80, 85 en zelfs op 90  ̊C. Dit is  gedaan vanuit de gedachte dat het huis verwarmd moet worden als het buiten -10  ̊C en tegelijkertijd windkracht 8 is. Een situatie die zelden voorkomt.

De HR-ketel haalt zijn hoge rendement pas als het water dat terugkomt bij de ketel kouder is dan 58°C. Alleen dan kunnen de hete rookgassen goed afkoelen (condenseren) tegen het koele water. Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een temperatuur tussen de 30 en 40 graden van het retourwater  ideaal.

In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C of hoger. Onderweg koelt het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af. Hierdoor is het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C. Te hoog voor het beste rendement.

Door nu de warmtetemperatuur van uw ketel te verlagen, is het mogelijk het gasverbruik met 10-30 % te laten dalen. Bij een verbruik van 1500 m3 gas is dat tussen de 150 en 450 m3 gas. Bij een gasprijs van € 0,60 scheelt dat per jaar tussen de € 90 en € 270.

Aanvoertemperatuur verlagen

Door in de instellingen van de CV-ketel de watertemperatuur te verlagen daalt de algehele watertemperatuur in het systeem. Water komt dus ook kouder terug, wat ten goede komt aan het rendement. Als uw huis is geïsoleerd en/of dubbel/hr glas heeft gekregen dan kan de temperatuur zelfs verder worden verlaagd naar minimaal 60°C. Zet de temperatuur van uw ketel nooit lager dan 60, want dan verhoogt u de kans op legionella!

Waarom meedoen aan Zet 'm op 70!

De beste besparing is energie die u niet verbruikt. Goed voor uw portemonnee en voor het klimaat. U checkt uw huis eenvoudig op comfort bij een lagere aanvoertemperatuur van maximaal 70  ̊C, en weet daardoor of uw huis dit aankan.

Bewoners van de werkgroep Oranjewijk/Doeskwartier-West en de gemeente Leiderdorp hebben onderzoeksbureau DWA opdracht gegeven om te onderzoeken op welke wijze de Oranjewijk van het aardgas kan worden gehaald. Zij bekijken welke warmtebronnen, anders dan aardgas, uw huis in de toekomst kan verwarmen wat gaat dat ongeveer kosten? DWA zoekt het uit voor verschillende typen huizen in de wijk.

De onderzoeksresultaten worden eind september, begin oktober verwacht.

Als uw huis verwarmd kan worden met een lagere toevoertemperatuur dan 80 tot 90   ̊C, dan zijn er meer verschillende mogelijkheden om uw huis te verwarmen. U kunt op dit moment al testen of uw huis nog comfortabel is bij een toevoer temperatuur van maximaal 70  ̊C. Wellicht is uw huis zo goed geïsoleerd, dat uw huis toekan met een aanvoertemperatuur van minimaal 60  ̊C. U levert op een eenvoudige wijze een bijdrage aan vermindering van de CO2 uitstoot.

Hoe doet u mee

In het najaar, voor het nieuwe stookseizoen. De gemeente gaat in het najaar, dus voor het nieuwe stookseizoen, van start met:

  • Een informatieavond over Zet 'm op 70!
  • Wijkbewoners die bij u langskomen om u te helpen om de ketel omlaag te zetten
  • Informatie over hoe u uw verwarming in huis waterzijdig kan (laten) inregelen. Extra maatregelen om uw energierekening nog verder om laag te krijgen.

Wilt u op de hoogte gehouden worden en bent u van plan om in het najaar mee te doen? Schrijf u nu al in via: https://registratie-zet-m-op-70.eventbrite.nl

Wilt u ook bijdragen om uw wijkbewoners te helpen met de ketel op 70  ̊C te zetten, dan horen we dat graag. Samen maken we de Oranjewijk energiezuiniger!

Hier vindt u alvast meer informatie over Zet 'm op 70!

De Vruchtenbuurt in Den Haag is de eerste wijk in Nederland die met Zet 'm op 70! Aan de slag ging. De reden voor de bewoners was, te kijken of hun wijk kan worden aangesloten op een warmtenet met een lagere aanvoertemperatuur. In de Oranjewijk is niet bekend of er een warmtenet gaat komen. Wij willen u uitnodigen om mee te doen met Zet 'm op 70!, omdat dit project u sowieso helpt uw energierekening omlaag te brengen.

Ervaringen in de Vruchtenbuurt in Den Haag leest u via: https://www.warmindewijk.nl/zet-m-op-70/doel

Meer informatie over waterzijdig inregelen vindt u bij de Vereniging Eigen Huis: https://www.eigenhuis.nl/actueel/blogs/2019/01/16/10/00/waterzijdig-inregelen-meer-rendement-uit-je-cv-ketel