Bent u betrokken bij een burenconflict? Lukt het u niet om het zelf op te lossen? Buurtbemiddeling kan u helpen.

Iedereen wil graag prettig wonen. Een fijn huis, een leuke buurt, aardige buren. Vaak lukt dat ook prima. Soms is dat echter niet het geval en ontstaat er een probleem. Ruzie. Geluidsoverlast tot in de late uurtjes. Afval in de portiek. Een conflict over de heg. Het gevolg kan zijn dat de situatie steeds onprettiger wordt. En wat u ook probeert, het helpt niet. De buren aanspreken op hun gedrag. Vragen of het iets zachter kan. U merkt dat u niet tot een oplossing komt: er is een risico dat de situatie escaleert en wordt met elkaar praten moeilijker.

Om u te helpen, kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling houdt in dat u samen met buurtbemiddelaars om de tafel gaat zitten om te kijken hoe de burenruzie op te lossen. Het gesprek vindt plaats op neutraal terrein. De bemiddelaars zijn onpartijdig en hebben geen oordeel over de situatie. Zij helpen u en uw buren met elkaar in gesprek te gaan en de verstoorde relatie te herstellen. Onder begeleiding van de bemiddelaars zoekt u samen naar oplossing(en) waar u beiden tevreden mee bent.

Joke Verplanke is buurtbemiddelaar voor de gemeente Leiderdorp: "Vaak hebben mensen weinig vertrouwen in een gesprek met de andere buren. Of ze zien op tegen een gesprek met hen, door nare ervaringen. Mijn ervaring is dat als er gesproken kan worden over zaken die er echt toe doen, er heel veel mogelijk is. Dat is niet makkelijk, je moet zelf ook over een drempel stappen, maar het kan veel opleveren."

Iedereen kan Buurtbemiddeling inschakelen door contact op te nemen met de coördinator. Er zijn geen kosten aan verbonden en een bemiddelingsgesprek duurt meestal tussen de anderhalf en twee uur. Alles wat wordt besproken is strikt vertrouwelijk.

Heeft u een conflict dat u graag wilt oplossen? Meld dit dan aan bij de coördinator Buurtbemiddeling. Dit kan per e-mail via buurtbemiddeling@leiderdorp.nl of via telefoonnummer 071 - 54 58 500.

Een goede relatie met de buren maakt wonen simpelweg prettiger.