Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers

Bent u opkoper of handelaar in de gemeente Leiderdorp?  En koopt u tweedehands goederen zakelijk op, ruilt u of neemt u goederen in? Zoals tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden? Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden en een inkoopregister bijhouden. Stopt u als opkoper? Of opent, sluit of verhuist u een vestiging? Ook dit moet u doorgeven.

Aanmelden

Via de website www.ikbenhandelaar.nl kunt zich aanmelden en een account aanmaken. Dit doet u door uw gegevens in te vullen in het formulier. Na het verzenden van dit formulier bent u aangemeld bij de gemeente.

Digitaal Opkopers Register

Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.

Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via het DOR kunt u ook eenvoudig via de site www.stopheling.nl controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Meer informatie

Bij vragen kunt u contact opnemen met de gemeente. Stuur dan een e-mail naar dol@leiderdorp.nl.