De stijgende energiekosten kunnen ervoor zorgen dat u veel meer betaalt voor gas en elektra. Wanneer u met moeite de rekeningen kunt betalen, is dit extra lastig. Wat kunt u doen om de kosten toch zo laag mogelijk te houden? We hebben een aantal regelingen als ondersteuning bij de stijgende kosten. Deze zijn voor inwoners met een lager inkomen.

Energietoeslag

Inwoners met een laag inkomen krijgen over 2021 en 2022 een vergoeding van € 1.300,- per huishouden. Inwoners krijgen dit bedrag als zij een inkomen hebben tot 120% van de toepasselijke bijstandsnorm. De gemeente Leiden voert de betaling van de toeslag voor de gemeente Leiderdorp uit.

De overige voorwaarden hierbij of het aanvragen van de toeslag kunt u vinden op deze website van de gemeente Leiden.

Bijzondere bijstand

Inwoners die geen recht hebben op de energietoeslag of voor wie energietoeslag niet voldoende is, kunnen tot 31 december 2022 bijzondere bijstand aanvragen.

Ook de bijzondere bijstand wordt door de gemeente Leiden uitgevoerd. Let wel op de voorwaarden hiervoor. Er wordt door de gemeente Leiden gekeken of er een vergoeding vanuit de bijzondere bijstand mogelijk is. Meer informatie over bijzondere bijstand of het aanvragen er van kunt u op deze website.

Uw energiecontract vergelijken


De gemeente werkt samen met Bureau BS&F en Consumind. Deze organisaties hebben een website ontwikkeld, waar de Leiderdorpse inwoners persoonlijk advies krijgen over het energiecontract. Zij helpen u desgewenst over te stappen op een ander contract. Dit kan op de website www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie

Overstappen is niet altijd nodig. Heeft u bijvoorbeeld een vast energiecontract? Dan is de kans groot dat overstappen niet voordeliger is. Bij een variabel contract kan dit wel zo zijn. Goedkope energie helpt u met het beste advies voor uw situatie. Op de website van Gezondverzekerd staan energiecontracten van leveranciers met speciale voorwaarden voor minima. U bespaart hiermee niet alleen geld, maar u wordt ook direct geaccepteerd en u hoeft geen borg te betalen.

Bespaaractie


De gemeente is ook bezig een bespaaractie te maken. Als u bijvoorbeeld zelf geen kleine maatregelen kunt kopen of installeren. Met extra bespaarmaatregelen in huis, verlaagt u de energierekening. Als u eerder de energietoeslag heeft ontvangen, krijgt u nog een brief over deze actie. U kunt zich nu al melden als u wilt meedoen, via duurzaam@leiderdorp.nl. Wanneer de actie begint, neemt de gemeente contact met u op.

Bent u huurder? Dan kunt u meedoen met de actie ‘bespaarteGOED’, die nu nog loopt. U kunt energiebesparende producten in huis halen, gratis tot €75 euro. De actiepagina vindt u op www.goedleiderdorp.nl.

Bespaartips

Op de duurzaamheidspagina van de gemeente, www.goedleiderdorp.nl, vindt u ook tips om energie te besparen. Veel van deze tips zijn gratis.