Op donderdag 8 december 2022 is in Leiderdorp een bijzondere boom geplant, een nazaat van de Anne Frankboom uit Amsterdam. Het gaat om de witte paardenkastanje waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit haar onderduikplek op uit keek.

In 2010 is de boom tijdens een storm omgewaaid, maar zaailingen zijn verzameld en veiliggesteld en konden daardoor worden opgekweekt tot boom.

De zaailingen van deze boom zijn een levend monument en helpen bij het vertellen van het verhaal van Anne Frank en andere slachteroffers van de Tweede Wereldoorlog. De Anne Frankboom staat op een speciale plek, namelijk op de hoek van het Rob Noépad en de Hoofdstraat. Dit is nabij de Koningsstraat; hier woonde de joodse familie van Hoorn-Italiaander. Barend en Hester van Hoorn Italiaander verhuisde begin 1940 met 4 van hun 9 kinderen van Den Haag naar Leiderdorp. De Leiderdorpse gezinsleden zijn in 1942 en 1943 opgepakt en vermoord. Van de andere 5 kinderen overleefden drie de Holocaust.

Tijdens de aanplantceremonie waren twee achterkleindochters Ank Versteeg-Mosterd en Loes Pak-Mosterd, en kleinzoon Simon van Hoorn aanwezig. Ook Simons zoon Antoon was aanwezig.

(Overgenomen uit Leiderdorps Weekblad, 10 december 2022)
Simon (1937) kan zich zijn grootouders nog herinneren, hij bezocht hen geregeld in de Koningstraat want het was een heel hechte familie. Het planten van de Anne Frankboom was voor hem een mooi, symbolisch en emotioneel moment, zei hij. “Het laat zien dat mijn familieleden niet vergeten zijn.” Ook zijn achternichten Loes en Ank waren geroerd dat hun overgrootouders en oud-ooms en -tante met de boom herdacht worden. “Het toont dat het echt mensen van vlees en bloed zijn geweest die hier in Leiderdorp hebben gewoond en geleefd”, aldus Loes.

De joodse familie is waarschijnlijk niet op hun huisadres in Leiderdorp opgepakt (C. Thunissen, aanvraag voor een nazaat van de Anne Frankboom 26-05-2022)

Foto: Nazaat Anne Frankboom op de kruising Rob Noépad en Hoofdstraat, nabij Koningsstraat (20-06-2022)
Gemaakt door Erik van Doorn

Het idee om een nazaat van de Anne Frankboom in Leiderdorp te planten werd geïnitieerd door het Groenoverleg. Waarbij Historica Claudia Thunissen, in samenwerking met de andere leden, onderzoek heeft gedaan naar de Leiderdorpse Joodse geschiedenis. Met haar uitwerking over de gebeurtenissen aan de Koningsstraat is een aanvraag vanuit gemeente Leiderdorp voor een zaailing door de stichting goedgekeurd.

(Quote C. Thunissen, document aanvraagprocedure: aanvraag voor een nazaat van de Anne Frankboom 26-05-2022)
‘’Een paardenkastanje staat in mei in bloei, in de tijd van herdenking en bevrijding. Een boom is een fysiek en hoopvol monument. Deze groeit en bloeit (met witte toortsen) en symboliseert daarmee het doorgaan van het leven in vrijheid.’’

De nazaat van de Anne Frankboom is beschikbaar gesteld door stichting Elementree, stichting Wereldboom en van den Berk Boomkwekerijen. De nazaat is geleverd met een certificaat van Echtheid.

Meer informatie over deze organisaties vindt u op: