Klimaatstresstest

Weet u wat klimaatverandering voor uw buurt betekent?

Met het oog op het veranderende klimaat zijn gemeenten verplicht een klimaatstresstest te doen: welke gebieden lopen risico op wateroverlast, en wat betekenen droogte en hitte voor de omgeving?

Hitte en zware regenval

Weersextremen zoals uitzonderlijke hitte, droogte en hevige regenval komen in ons land steeds vaker voor. Dit hebben we ook deze zomer ervaren. Extreme warmte brengt risico's met zich mee. Niet alleen voor mensen (denk aan uitdroging en oververhitting) maar ook de natuur heeft hier last van. Zo werd deze zomer de oproep gedaan om minder water te gebruiken door de lage grondwaterstand. Dit is niet met een goede regenbui opgelost. Bovendien kunnen korte, hevige regenbuien minder goed door de grond worden opgenomen waardoor wateroverlast op straat en in huis kan ontstaan. De leefomgeving wordt hierdoor steeds kwetsbaarder.

Klimaatstresstest

Daarom heeft de gemeente Leiderdorp onlangs een klimaatstresstest laten uitvoeren. Hierin zijn de kwetsbaarheden bij extreme weersomstandigheden voor Leiderdorp in beeld gebracht. De resultaten van de klimaatstresstest zijn hier in te zien. De interactieve kaart met een overzicht van kwetsbaarheden vindt u hier. Ook kunt u de presentatie aan de gemeenteraad terugkijken via deze link.

Wij zijn ook benieuwd naar uw ervaringen. Wilt u hierover met ons in gesprek? Stuur dan een mail naar communicatie@leiderdorp.nl, dan maken wij een afspraak om met u in een gepaste vorm in gesprek te gaan.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om overlast door extreme weersomstandigheden te verminderen? Kijk dan hier voor tips.